Kuoron lippu

1900-luvun alkuvuosina kuoro esiintyi sinivalkoisen leijonalipun alla, joka oli mukana mm. kuoron Unkarinmatkalla 1906. Heikki Klemetti kirjoitti: ”Tosin se ei ollut mikään tavallinen hieno lippu, se oli vain tavallista värjättyä mitä lie sertinkiä, mutta se oli kaunista sinistä ja vitivalkeaa. Siinä oli punakeltainen kruunullinen vaakunamme sopivassa paikassa ja siinä oli kaunis lyyra varren päässä, tosin vain kullattua puuta.” (Suomen Laulu 1900-1920)

Tämä kuoromatka lienee ollut varsin värikäs, sillä lippu onnistuttiin unohtamaan Kööpenhaminan Tivolin matkatavarasäilytykseen. Sieltä se sitten lähti seuraamaan kuoroa yöpymispaikasta toiseen, kunnes vihdoin saavutti kuoron jossain matkan loppuvaiheilla. Uusille, kalliille kuorotelineille ei käynyt sen paremmin. Ne hukattiin jo Tukholmassa, mistä ne sitten lähetettiin takaisin Suomeen h/h Arcturuksen kyydissä odottelemaan kotiinpalaavaa kuoroaan.

Kuoron muututtua sekakuoroksi ryhdyttiin puuhaamaan Suomen Laululle uutta lippua. Armi Klemetin kertoman mukaan ensimmäisen rahasumman keräykseen lahjoitti Aino Ackte kiitokseksi siitä, että Heikki Klemetti järjesti hänelle istumapaikan loppuunmyytyyn Suomen Laulun sekakuoron ensimmäiseen konserttiin. Toisen tiedon mukaan ensimmäinen lahjoittaja olisi ollut rouva M. Wallenius kuoron 10-vuotiskonsertin yhteydessä. 1910 valittiin toimikunta lippua järjestämään, mutta koska lippurahat vuonna 1944 liitettiin kuoron muuhun pääomaan, voidaan päätellä, ettei asiasta tullut valmista kolmessakymmenessä vuodessa.

Vanha leijonalippu säilyi käytössä satunnaisesti. 1934-35 toimikaudella kuoro uudisti lipun ja käytti sitä Tampereen laulujuhlilla. ”Jotkut entiset laulajat muistelevat, että tämänkin jälkeen Suomen Laululla on ollut mukana vanha lippu osallistuessaan laulujuhliin. Vuosikausiin sitä ei ole kuitenkaan löydetty mistään. Se on hävinnyt käsittämättömällä tavalla.” (Suomen Laulu 1960-80)

Kuoron 75-vuotisjuhlien lähestyessä ryhdyttiin vihdoin aktiivisesti uuden lipun hankintaan. Sen lahjoitti kuorolle Suomen Laulun pitkäaikainen aktiivilaulaja Martta Ruoppila. Lipun suunnitteli taiteilija Olof Ericsson kuoron 10-vuotismerkin pohjalta ja sen valmisti Tampereella sijaitseva lipputehdas Taitolippu. Lipun aiheena oli maapallo meridiaaneineen ja sen ympärillä lintuja. Kuvio ommeltiin valkoisella siniselle pohjalle.

Tämänkin lipun kohtalo on karu. Lippu katosi käsittämättömällä tavalla Suomen Laulun 110-vuotisjuhlan jälkeen Vanhalta ylioppilastalolta.

Parhaillaan työn alla on suunnitelma uuden lipun saamiseksi. Sen pohjana on tarkoitus käyttää Eliel Saarisen suunnittelemaa kuoromerkkiä.

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s